menu

maandag 26 november 2012

Cyber Monday ook in Nederland?


De vrijdag na Thanksgiving in Amerika heet Black Friday en is de aankondiging van de grote uitverkoop. Consumenten kamperen dagen voor de deur van grote warenhuizen om als eerste op koopjesjacht te gaan.

De maandag daarna (vandaag dus) heet Cyber Monday. Cyber Monday is de dag waarop het online kopen worden gepromoot door de marketing machines van deze wereld. Heeft zo'n marketing campagne effect op het online koopgedrag van consumenten? Best wel. Ik souffleer u even met wat cijfertjes.

De term Cyber Monday is gelanceerd in 2005 en de eerste cijfers zijn van 2006. In 2006 werd op deze bewuste dag 610 miljoen dollar aan online verkopen geregistreerd. In 2011 was dit al 1,2 miljard dollar, een verdubbeling in 5 jaar en de verwachting is dat dit met 20-30% blijft stijgen de komende jaren. Ter vergelijk; gemiddeld in het jaar wordt in Amerika op een dag voor net geen 0,5 miljard dollar online gekocht.
 



Inmiddels spelen veel bedrijven in Amerika in op deze trend en maken speciale online aanbiedingen voor deze dag. Shop.org lanceerde dan ook in 2006 al een special website waar alle online aanbiedingen voor deze dag bij elkaar gebracht worden.


www.cybermonday.com website met alle acties.


Ook in Groot Brittanie, Duitsland en Portugal steekt het fenomeen inmiddels de kop op en het kan niet lang meer duren of ook de Nederlandse consument kan een Cyber Monday tegemoet gaan zien.
 
Ik maak vast een beginnetje en ga lekker online wat kopen nu. Wie volgt?


Maurice Jongmans
expert internet en nieuwe media