menu

dinsdag 1 mei 2012

Het zoeken van de toekomst zet de wereld van SEO op zijn kop.

Na bijna 12 jaar ervaring in de ontwikkeling en optimalisatie van websites gaan we nu een geheel nieuw tijdperk in op het gebied van zoekmachine optimalisatie. De oude standaarden, die weliswaar qua inzicht jarenlang wel veranderden, soms verdwenen en weer terugkwamen, gaan in de toekomst niet meer het grootste verschil maken in de wereld van search engine optimalisation (SEO).

De broncode achter een website verteld veel over de leeftijd van een website; afhankelijk of de bouwer iets vooruitliep op de algemene opinie of achter de feiten aan, kan je aan de wijze van optimalisatie aflezen hoe oud de site is. Door deze en vele andere ontwikkelingen is de levensduur van een website meestal maar een jaar of drie.


Basis van een goede zoekmachineoptimalisatie blijft;

- juiste zoekwoorden en omschrijving bij de juiste pagina van de site; niet teveel zoekwoorden (max 8) en relevante zoekwoorden voor die pagina
- een sitemap, zowel voor de gebruiker als voor de zoekmachine
- gebruikersvriendelijke URL's
- afbeeldingen voorzien van logische naam en bestandsnaam

Maar wat er de komende jaren gaat veranderen is de invloed van Social Media op de resultaten. We zien binnen Google inmiddels de effecten van het, weliswaar als sociaal platform nog nauwelijks gebruikte, Google +. Er zijn onder meer persoonlijke resultaten toegevoegd aan de lijst.






De resultaten van de zoekmachines worden gekoppeld aan zoekgedrag en waardering van de zoekresultaten binnen de vrienden van je Google + kringen. Iedereen krijgt dus meer op maat gemaakte resultaten in de context van je eigen vriendengroep (netwerk). Deze posities in de zoekmachine beinvloeden wordt dus alleen mogelijk door effectief en intensief te sturen op social media en integratie. De site die ik als "+1" waardeer heeft een grote kans om hoger te eindigen in de zoekresultaten van mijn vrienden.


SEO wordt weer een slag lastiger gemaakt, maar voor de early adapters is het een kans om nu vast op deze ontwikkeling in te spelen en een voorsprong te nemen. Deze ontwikkelingen gaan geen jaren meer op zich laten wachten, maar vanaf NU is het iets om rekening mee te houden.


Maurice Jongmans

expert internet en nieuwe media



Geen opmerkingen:

Een reactie posten