menu

woensdag 26 september 2012

Webshop optimalisatie - zoekmachines

In augustus en september schrijf ik een serie blogs over het optimaliseren van webshops. Deze blogs zullen steeds een ander aspect van de webshop bespreken. De blogs zullen eind dit jaar worden samengevat in een publicatie.

Webshop optimalisatie - zoekmachines

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is nog steeds heel belangrijk voor alle websites en dus ook voor webwinkels.

SEO is afhankelijk van heel veel factoren. Om echter te begrijpen hoe je beter scoort in een zoekmachine is het goed om je te realiseren wat een zoekmachine is en doet.

Een zoekmachine heeft als doel om de gebruiker een zo goed mogelijk resultaat te bieden bij zijn zoekvraag. Als de gebruiker immers iedere keer meteen vindt waar hij naar op zoek was, zal hij de zoekmachine blijven gebruiken. Hoe meer gebruikers, hoe meer marktaandeel en hoe meer kans dat de advertenties geld opleveren.

De zoekmachine gaat dus voor het beste resultaat voor de gebruiker en dat staat soms in strijd met de wens van de webwinkelier, die wil namelijk gewoon gevonden worden, ook als een andere website misschien een beter resultaat heeft. Hier komen de vele voorbeelden van 'om de tuin leiden' van zoekmachines vandaan, maar ook de zoekmachines worden steeds beter en je wilt liever niet dat ze ontdekken dat je de boel hebt gemanipuleerd.

Kortom: zorg ervoor dat jouw website het beste resultaat is voor de zoeker.

Dit bereik je onder meer door:
  • heldere navigatie
  • kruimelpad
  • duidelijke teksten
  • goede keywords
  • foto's voorzien van de juiste naamgeving
Tenslotte liggen er nog kansen door linkbuilding (verwijzingen naar je website) en social media toepassingen.

Voordat je aan de slag gaat met SEO kan je beter ook even de statistieken van je website bekijken, zodat je ook weet hoe de gebruikers je website vinden en op welke zoektermen ze binnenkomen op je website. Statistieken zijn essentiele informatie voor een goede optimalisatie.

Maurice Jongmans
expert internet en nieuwe media


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten