menu

vrijdag 15 juni 2012

Dislike de 'dislike' button op social media

Zo nu en dan laait de discussie op de verschillende social media sites weer op: waarom is er alleen een 'like' button en geen 'dislike' button. Met name op Facebook worden er petities gestart en er wordt een poging gedaan om de sociale druk van het eigen medium te gebruiken en de ontwikkelaars ervan te overtuigen een 'dislike' button te gaan integreren in hun systemen. 

Steeds meer mensen posten hun dagelijkse bezigheden en belevenissen op hun social media sites en het blijft een beetje moeilijk om als reactie op een foto van een (gelukkig verder lichamelijk goed afgelopen) auto ongeluk de 'like' button aan te klikken.


Maar er is natuurlijk een reden waarom die button er niet is. Ik ben zelf ook sterk voorstander van het weglaten van een dergelijke button. Social Media is een sociaal netwerk en het is goed dat mensen hun reacties en mening geven, maar het is ook zeker belangrijk om een positief geluid te laten horen. In de tijd van individualiseren, internet pestgedrag en meer, is het niet wenselijk om een dergelijke button op te nemen.

Nu is de button natuurlijk ook niet nodig. Want waarom niet het social media ook sociaal gebruiken en een daadwerkelijke inhoudelijke reactie geven. Aangeven dat je het geen goed idee vindt, geen passende foto of geen 'leuke' gebeurtenis kan natuurlijk prima met een directe, persoonlijke, sociale reactie.

Dus teken deze petities niet en reageer dat je geen dislike button wilt; Dislike de 'dislike' button. Laten we het op de social media positief en gezellig houden en laten we het sociale aspect nooit uit het oog verliezen. En als je echt duidelijk wil maken dat je het slachtoffer van het auto ongeluk graag wilt helpen, bel hem dan gewoon even op!


Maurice Jongmans
expert internet en nieuwe media

Geen opmerkingen:

Een reactie posten